11 Eylül 2010, 01:52:45
News:
  Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: CALYPSO hayal dünyamızın gemisi  (Okunma Sayısı 1379 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
drujba
Ziyaretçi
« : 03 Kasım 2009, 10:32:23 »

CALYPSO  hayal dünyamızın gemisi

70 li yıllarda  siyah-beyaz TV döneminde  her yaşta keyifle seyredilen en populer  programlardan biri kuşkusuz  J.Y.Cousteau nun sualtı dizisi idi. Her ülkede cumartesi akşamları aynı saatte 18.30 da yayınlanır  ve milyonları o kutunun karşısına dizerdi.
Cousteau nun şu sözlerini hiç unutmam : Biz çocukların hayal dünyasını genişlettik
Herkes işini randevusunu bu diziyi izlemek için ayarlar  ve kaçırmamaya çalışırdı.İzleyemeyenlerde sorar ve bu hafta neyi kaçırdığını öğrenirdi.
 Hiç unutmam Köpek balıkları ve Antik Batık dalışı  programları ,yoğun istek üzerine tekrar edilmişti.
Siyah beyaz dönemde halk özellikle kış sporları ,tenis ,klasik müzik gibi hiç tanışmadığı konularda bu tür yayınlarla bilgi sahibi oluyordu. İrina Rodnina-Alexander Zaitsev çiftinin buz dansında şampiyonluğunu ve  kurallarıda kısmen olsa izleyip öğrenmiş ve hata yapıp düşenlere üzülüyorlardı.
Yalnız buz dansımı ,Calypso ekibindeki  dalgıçların isimlerini  akşam yemeğini hazırlayan aşçıya kadar hepsini biliyorlardı. Albert Falco’nun baş dalgıç olduğunu ,Bernard Delemot  Philip Diole , Andre Laban  ve diğerlerini ismen tanıyorlardı.
           Tabi bütün bu keşifler dalışlar Monako Kralının hediyesi 20 m boyundaki eski bir mayın tarama gemisi Calypso ile yapılan yolculuklarda gerçekleşiyordu.
Calypso  Cousteau ailesinin evi hatta  ailenin  konuşamıyan yaşlı bir ferdi gibiydi. Yıllarca onunla kutuplardan ekvatora  dünyayı dolaştılar ve çektikleri belgesel filmleri bizde nefesimizi tuttuk izledik.
 Biz dalıcılar o kadar büyülenmiştikki ,malzeme alırken o filmlerde gördüğümüz marka ve modelleri tercih eder hale gelmiştik.Benim Royal Mistral merakım böyle başlamıştı.
Maskelerimizi bile seçerken  o yılların popüler Naso larını kullanır ve hep çiftli tüp kullandıkları için bizimde tercihimiz onlardı.
Şimdilerde TD dışında kaç kişi çiftli kullanıyorki hatta araştırın ithalatçı ve satıcılardada bulamzsınız. Ne 15 nede 18 lt tüp imalide yoktu.
Calypso yeni gemi yapıldıktan sonra  limana çekilmiş orda batmıştı.Loel  Guinnes bu efsaneyi   sembolik 1 dolar fiyatla    US Company Carnival Corporation a satmış alanlarda 1.3 milyon dolar harcayarak baştan aşağı elden geçirilip onarılmış ve Bahamalarda bilim adamlarının araştırmasında kullanılmak üzere verilmiş.
Habere o yıllarda bu efsane gemiyi seyreden bizler çok sevindik.O yıllarda  Calypso da  komi,paspasçı olmaya aday bizim gibi milyonlarca insan vardı ve bunların bir kısmı mektuplar göndererek kendilerininde daldığını ve ekibe almaları için yalvarıyorlardı. Bunlardan yazar gazeteci Clive Custler yıllarca ricacı olmuş.
Ekibe alınmayınca sualtı konulu epey kitap yazmıştı. Cousteau Society maddi imkansızlıktan batan bu gemiyi çıkaramamış ama bir şekilde tekrar yaşatılmış 20 metre boyundaki  Calypso’ya bilim dünyasına  hoş geldin diyoruz .
Mert
Lüfer

« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2009, 11:01:54 »

o dizilerin CD-DVD lerinin türkçelerini  bulamazmıyız  okuldan bi arkadaşta orjinal fransızcaları var
kolhet
Global Moderator
Mavi Köpekbalığı

« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2009, 11:09:04 »

hiçbir bölümünü kaçırmazdım..keşke yeniden yayınlansa

YİĞİT ADAM KURDA BENZER..BESLEYEREK KAFESTE TUTAMAZSIN..DAİMA ORMANA GERİ DÖNER
drujba
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2009, 12:27:11 »

o dizi nedeniyle hatırlarım meraklılar malzeme peşine düştüler ve bu işin meraklıları inanılmaz sayıda artmıştı. Malzeme sadece Karaköyde Yeğen Sub (bugünkü Ogan Sea) de ithal ve  Karaköy yeraltı geçidi ile Tophanedeki Amerikan Pazarında konsinye bırakılmış 2. ellerden ibaretti. Her aradığınızı bulamadığınız gibi fiyatlarda haliyle bugünkü gibi dışardan daha pahalıydı. Sonraları hiç unutmam Mistral regülatörümü aldığım perşembe pazarında Viktor Bali ile La Spirotechnique den malzeme ithal etmiş Metear Dalgıç tan ibaretti. Hakkını yemiyelim Roberto Calich de Mares in mümessili idi ve elbise , maske palet getiriyordu.
Malzeme bulsanız bile 1-2 kulup dışında organize bir eğitim veren yer yoktu. J.Yves Cousteau nun dizileri bu hobiyi bu ülkeye sevdirmişti.Artık aileler çocuklarıyla seyrettikleri bu dizilerden sonra o dalgıçlar vurgun yer ölür engellemelerini gevşetmişler ama bu seferde dizilerdeki köpekbalıklarının çocuklarını yiyeceğini düşünüyor ve karşı çıkıyorlardı.Bu engelden kurtulmak için onlara o balıkların o canavarların bizim sularda olmayacağını anlatmakta başka sorundu.
Hiç  unutmam yaşlı anneannem niye olmasınki sudur bu istedikleri yere giderler diyordu.Haminnem gibi düşünenleride ikna ettik bir şekilde ve bugun onlarca  kulup ve dalış merkezi açıldı ama o devirde ilk gençliğini çocukluığunu yaşamış bizlerin aklından hiç çıkmadılar ve ben hep Calypso nun güvertesindeydim hep öyle düşünürdüm.
Re_Death
Tolga
Lüfer

« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2009, 18:23:26 »

şimdide ntv de coustonun oğlu galiba deniz yaşamı sorunları gibi bir program yapıyo dünyanın her yerinde dalışlar yapıyolar güzel bir program en son kuzek kutbunda buz altına dalmışlardı neden erimeler oluyo buzulların altında erime nasıl oluyo diye incelemek icin
drujba
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2009, 19:07:03 »

eğer yayınları önceden  haber alan bilgisi olan  olursa o gün veya daha önce mesajla haber versin kaçırmayalım eski dizilerin tadı olmasada 1-2  tanesini izledim beğendim ..
Re_Death
Tolga
Lüfer

« Yanıtla #6 : 04 Kasım 2009, 00:13:58 »

cumartesi 20:45 normal yayın akışı ama kuzey buz denizi son bölümmüş tekrara larını yayınlarlarmı bidaha bilmiyorum yayınlarlarsa gün ve saat yazarım
mcongar
Murat Çongar
Hamsi

« Yanıtla #7 : 04 Kasım 2009, 00:50:17 »

Sessiz Dünya "Le Monde Du Silence" 1955 senesinde Oscar kazanmış bir Cousteau belgeseli, DVD olarak bulabilirsiniz, SAGA Collection.
Dinamitle sualtı sayımı yapmaları ve köpekbalıkları ile ilişkileri gibi o tarihte normal sayılan bir sürü ayrıntı...
Tekrar tekrar seyredilecek bir DVD...
drujba
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 04 Kasım 2009, 08:57:34 »

ikinizede teşekkürler.. cumartesi geleneği sürüyor demekki
  Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: