11 Eylül 2010, 02:01:19
News:
  Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: Kilolu Dalgıç  (Okunma Sayısı 622 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kolhet
Global Moderator
Mavi Köpekbalığı

« : 24 Şubat 2010, 00:14:45 »

bir sorum olacak...fazla kilonun vurgun riskini artırdığını öğrenmiştik..bununla beraber özellikle kışları dalış yapan dalgıçların çoğunun yağlı vücutları var ...bu yağın kendilerini soğuktan koruduğunu söylüyorlar..ayrıca sulatında daha rahat hareketi sağlııyormuş...fit olmakla yağlı olmak arasında bir tartışmaya girdik...cevaplarınızı bekliyorum..teşekkürler

YİĞİT ADAM KURDA BENZER..BESLEYEREK KAFESTE TUTAMAZSIN..DAİMA ORMANA GERİ DÖNER
mcongar
Murat Çongar
Hamsi

« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2010, 00:20:08 »

Hafif göbeğim çıksa da, fit olmak gerektiği düşüncesindeyim...
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2010, 02:31:24 »

yağ dokusunun ısı iletimi iyi olmadığı için soğuğa karşı koruma sağlar, öte yandan yağ dokusunun nitrojen depolama kapasitesi diğer dokulara göre daha fazladır.
dekompresyon sırasında bu depolanan fazla nitrojen de atılması gerektiğinden dekompresyon hastalığı riski artar.

fit olmak tabii ki daha avantajlı. kilolu olmanın savunulacak bir yanı yok vallahi.

eğer mesele soğuksa daha kalın elbise gibi bir seçenek her zaman var. veya kuru elbise. ama kışın da dalayım diye yağlanmanın savunulacak bir yanı yok.

fit olmanın iki anlamı var. birincisi yağ oranının az olması, ikincisi de düzenli sporla gelen genel kondisyon. kardiyovasküler sistemi iyi olan bir dalıcının vurgun riski de azdır.

yani buradaki tek kıstas yağ oranı veya miktarı değil, aynı zamanda genel kondisyon.

fit bir dalıcı demek bana göre yalnızca düşük yağ oranı değil aynı zamanda düzenli spor yapan, kardiyovasküler sistemi güçlü dalıcı demek.

fit dalıcı vurguna karşı daha dirençlidir, hem de daha az hava harcar.

aquaholic
drujba
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2010, 08:31:33 »

kolhet iyi bir noktaya temas ettin bu soruna hem uzun olmayan boyu hemde 100 kg lık ağırlığı ve okkalı göbeğiyle bendeniz yanıt vereyim
 mccongar kardeşim senin hafif göbek ihmal edilir göbektir sakın dert etme asıl göbek bende.
bir şeye katılıyorum suda üşümeyi oldukça azaltıyor zaten oldum olası soğuk etkilemez beni..
katılmadığım nokta (bu şahsi deneyimlerim  ve fikrimdir  ) yağlı vucutluların fazla hava harcadığı.. ben bu işe başladığımda 63 kg dım.. o zaman nasıl hava harcarsam şimdide aynı.
Ama deko sürelerimden son stop u daima fit bedenlere göre fazla yaparım çünkü bu kesinleşmiş bir dalış tıbbı kuralıdır.
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2010, 02:36:00 »

Osman abi,
yağın hava harcamasına doğrudan bir etkisi yok tabii ki. demek istediğim şey düzenli spor yapan, fit birinin daha az hava harcayacağıydı.

mesela bir arkadaşım var, göbeği de var biraz, ama inanılmaz da bir kondisyonu var. bıraksan 2 saat yüzer durmadan. göbeğine karşın çok çok az hava harcar.

aquaholic
kolhet
Global Moderator
Mavi Köpekbalığı

« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2010, 09:22:00 »

şunu da belirteyim dalış hocaları aşırı kaslı vücutlarında dalışa uygun olmadığını söylediler...bu konudaki fikirleriniz nedir

burak
Editör
Mavi Köpekbalığı

hayat suda başladı

« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2010, 10:32:59 »

Yağ oranı veyahut göbekle soğuk suya dayanmanın alakası yok bence.
Bu tamamen alışkanlıkla alakalı. Ben bu yüzden hiç kışın yada eylül den sonra dalış yapmadım. her ne kadar kilolu olsam da bağışık sistemim zayıf. Bu yüzden de en ufak üşüme yada ürpermede hemen hastalanırım.
Osman abi yaz kış daldığı için soğuk suya alışık bunu da yağlarına bağlıyor bence.
Canberk i birçoğunuz tanıyor. Baya zayıf bir arkadaşımız. Bu noktadan baktığımızda Canberk'in kışın suya parmağını deydirmemesi gerek. ama alışık olduğu için rahatlıkla dalıyor.

Diğer taraftan aslında göbekli olmanın dezavantajı daha çok sudayken. Haluk hocam belki bu konuyu görürde bizi daha iyi aydınlatır bu konuda...
cüneyt
Hamsi

« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2010, 12:43:18 »

dalıcı nın yaşı da buna etki eder mi acaba ?
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2010, 19:49:50 »

sevgili cüneyt,
40'lı yaşlardan sonra kardiyovasküler sistem zayıflıyor ve kan dolaşımı eskisi gibi efektif olmuyor. bu da dekompresyonda sorun çıkartabiliyor. yaşa bağlı olarak güvenlik oranlarını arttırmakta yarar var bence.

aquaholic
burak
Editör
Mavi Köpekbalığı

hayat suda başladı

« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2010, 19:25:34 »

dalıcı nın yaşı da buna etki eder mi acaba ?
sanırım sorduğunuz dekompresyon değil de soğuk sudan etkilenmek...
hani derler ya:
" delikanlı admasın kanın kaynıyor "
yada:
" ihtiyarlamışsın kanın çekilmiş senin " diye.
kan dolaşımı hızı damarlardaki yağlanma bunu etkiler diye düşünüyorum.
doğal olarak ilerleyen yaşlarda üşüme daha çok etkiler insanı. ama yine aynı şeyi söylüyorum:
bence soğuktan etkilenmek tamamen alışmaya bağlı. Soğuk suya alışkın bir insan 20 yaşındaki insanın üşüdüğü suda üşümeyebilir...
kolhet
Global Moderator
Mavi Köpekbalığı

« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2010, 18:41:27 »

Burak neredesin yaa...topuğuna sıkmak lazım senin....özlettin kendini

Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: