05 Eylül 2010, 20:00:29
News:
  Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: 2* DALICI EĞİTİMİ  (Okunma Sayısı 638 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtkoca
Gümüş
**

« : 23 Haziran 2010, 11:45:29 »

Herkese Merhaba,
Zorlu bir kurs döneminin sonuna gelmiş bir 2* adayı olarak kurs sürecinde yaptıklarımızı ve yaşadıklarımızı paylaşıp diğer 2* yıldız adaylarına bilgi aktarmak isterim.

Sonuna gelmiş ve 2* adayı dememin sebebi su altı pratiklerini bitirmiş olup teori sınavına daha girmemiş olmamdır. Kısaca kurs dönemini anlatayım en başta.

Türk Balıkadamlar kulübü (eski adıyla caddebostan bsk) ile başladığımız dalış hayatıma aynı yerde devam etmenin önemini ve zorluğunu bilerek başladım. kurs yaklaşık 1 ay sürdü. hafta içi 3 gün teorik dersler ve hafta sonları deniz pratikleri olarak geçti. istanbulda caddebostan ve yassıadanın etrafında yapılan yüzme ile başlayan deniz pratikleri, akıntı dalışı, bulanık su dalışı 3 adet derin dalış, baygın dalıcı kurtarma, doğrusal ve üçgen navigasyon, gece dalışı ve en son su altı sınavı olarak sona erdi. teorik derslerin 1* dan farkı dalış hastalıkları, kazaları ve gaz kanunları hakkında oldukça detaylı olması. teorik derslerde bir önceki günün konularından ara sınavlarla bizleri çalışıp gelmeye zorlayan hocalarımıza da selamlarımı iletirim.

yassıadada ve en son hafta sonu da sarostan tekneyle çıktığımız pratik dalışlarımız epey zorlu geçti. özellikle yassıadanın bulanık suyu, garip ve yerden kalkmaya müsait garip tortusu ve epey soğuk suyu ile oldukça zorladı. ama bu dalışlardan sonra gidilen saros inanın cennet gibi geldi. insan kendini kızıl denizde felan zannediyor. yanlış hatırlamıyorsam 10-11 dalış yaparak tamamladık bu eğitimi.

eğitmenlerin tamamı gönüllü olmasına rağmen gerçekten son derece özverili ve içten ilgilendiler. dalış hastalıklarını bir doktor, gaz kanunlarını bir mühendis vb. meslekleriyle ilişkili eğitmenlerin verdiği teorik derslerde ise lise yıllarına döndüm. yıllar sonra not tutup ders çalışmanın ve sınıfta akıllı uslu çocuklar gibi ders dinlemenin verdiği keyif de farklıydı.

kurs süresince gerçekten çok yorulduk. hem çalışmak hemde iş çıkışı kursa gitmek 3-3,5 saat ders yapmak hayli zor. ancak işin önemini kavradıkça, yazlık mekanlarda verilen 2-3 günlük kurslardan farkını gördükçe, insan daha bir mutlu oluyor.

kurs ücreti: reklam olmasın isteyene özelden cevap yazarım.

dalın sağlıcakla,
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2010, 13:17:56 »

teşekkürler mtkoca.

sualtı sınavında neler yaptırdılar yazar mısın ayrıntılı olarak?

aquaholic
mtkoca
Gümüş
**

« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2010, 13:38:04 »

genel olarak teknedeki hazırlanma aşaması ve istirahate geçişe kadar ki süre sınav dahilinde. eğitmenler öğrencinin derli toplu olmasına malzeme kuşanmasına çevresiyle uyumuna dikkat ediyorlar .   su altına inince eş uymu, grup düzeni, pusulalı navigasyon, pusulasız navigasyon, derinde(42-43) sayısal, sözel sorular, dalıcı kurtarma, maskesiz yüzme,  maske regülatör attıktan sonra önce maske tahliye sonra regülatör bulma, bacaklar çapraz pozisyonda sephiyede durma. aklıma gelenler bunlar.

umarım yardımcı olabilmişimdir Burfak.

sevgiler,
kolhet
Global Moderator
Mavi Köpekbalığı

« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2010, 10:05:48 »

1* için bunlar yeterli sanırım...ülkemizdeki eğitim şekli bu

YİĞİT ADAM KURDA BENZER..BESLEYEREK KAFESTE TUTAMAZSIN..DAİMA ORMANA GERİ DÖNER
burak
Editör
Mavi Köpekbalığı

hayat suda başladı

« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2010, 19:25:15 »

2* dalgıç eğitimi değide sat komandosu eğitimi gibi maaşallah...
Türk Balıkadamlar kulübünün bu methini duymuştum ama bu kadarını tahmin etmiyordum açıkçası.
öyle bir eğitim verilmiş ki daldıkça kazanılacak tecrübe kalmamış.
allah kolaylık versin. 3* eğitiminde bunlardan fazlalık neler öğretiyorlar acaba?
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2010, 20:18:45 »

burak sen buradaki 2* eğitimini duysan epey şaşırırsın herhalde.

aquaholic
burak
Editör
Mavi Köpekbalığı

hayat suda başladı

« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2010, 20:25:15 »

almanları tahmin ediyorum adaş.
ama biraz abartı. herşeyden önce 3* eğitimine ne kaldı ki?
pdalgıcalper
Hamsi

« Yanıtla #7 : 24 Haziran 2010, 21:22:18 »

Burfak Almanya'daki egitim basliklarini yazar misin bize?
genco73
Gümüş
**

« Yanıtla #8 : 24 Haziran 2010, 22:17:39 »

Ekipmanı dibe attıktan sonra dipte kuşanmayı unutmuşsun Taner. Gülümseme
Allahtan insafa geldiler de 12 metreye sallamadılar. Gülümseme
Burak, 3* eğitiminde liderlik, organizasyon işine daha çok eğiliniyor bildiğim kadarıyla.
Bir de dipte allah ne verdiyse saldırıp kolunu bacağını tutup, regülatörünü, maskeni falan çıkarıyorlar.
Bir de mutlaka Alman eğitiminden zayıftır hatta aynısını Yassıada dönüşünden sonra ben de söylemiştim ama kulübün eğitimi bildiğim birçok kulüpten daha ciddi. Tatil yörelerindeki yerlerle kıyaslayınca hele. Mesela, bildiğim kadarıyla 2* eğitim programında olan maskesiz yüzmeyi/dalışı, sephiyede tahliyeyi falan 1* eğitiminde yapmıştık. Oysa temel gaz kanunlarını, dalış hastalıklarını, bc şişerse ne yapacağını öğrenemeden güneyde bröve almış tanıdıklarım var. Sonuçta eğitim yıldız sayısı artsın ya da karizma olsun diye alınmıyor, kendi hayatını nasıl tehlikeye atmayacağını, eskaza atarsan da nasıl kurtaracağını öğrenmek için alınıyor diye düşünüyorum.
burfak
Burak
Orkinos

« Yanıtla #9 : 25 Haziran 2010, 02:43:23 »

Burfak Almanya'daki egitim basliklarini yazar misin bize?

teorik eğitim 3 yıldızlarla beraber yapılıyor bir çok yerde. yani herkes aynı teoriyi dinliyor, sınavlar seviyeye göre 1,5 veya 2 saat oluyor, konuları da farklı oluyor. iki yıldız adayı olarak da 3 yıldız teorisini görmüş oluyorsunuz aslında. o yüzden tam olarak teorik eğitimde sınır nerede bilmiyorum 2 yıldız için.

öncesinde iki tane seminere katılmış olmanız gerekiyor. bunlardan ilki sualtı yönbulma. burada pusulalı ve pusulasız yönbulmayı öğreniyorsunuz. 4-5 saatlik teori ve 2 dalış. sonra da dalış liderliği semineri.teorisi daha uzun, 6-7 saat civarı sürüyor, daha sonra da dalış lideri olarak iki dalış yapıyorsunuz. önce yönbulmayı yapmak gerekiyor çünkü dalış lideri olarak yönbulabilmeniz gerekiyor mantık olarak.

havuzda 40 dakika yüzme, 30 metre mesafe dalışı, 45 saniye nefes tutma, 100 metre yüzüp 5 metreden dalıcı çıkarıp 100 metre de baygın dalıcıyla yüzme, 7,5 metre apnoe dalışı var. sonra aletli dalışta  6 dalış var toplam. dalış liderliği, palet kullanmadan 15 metreden 9-6-3 metrede dururak çıkış,  buddy'nin bc'sini kullanmadan 9-6-3 metrelerde beklemeyle çimlenerek çıkış, baygın dalıcı kurtarması, dalış öncesi briefing, dalış sonrası briefing, ağırlık kemerinin veya ceplerin çıkarıp takılması, orta suda önceden belirlenen hedefe pusulayla gitme. aklıma gelenler bunlar.

açıkçası en çok zorlayan çimlenme oluyor. görüşte kötü olduğu için zemin falan gözükmüyor, referans alacak bir nokta olmadan hızı ayarlamak falan çok kolay değil.

asıl fark 2 yıldız dalıcının dalış lideri olarak görülmesi.

3 yıldız dalıcı daha çok dalış gruplarını yönetecek, dalıcı gruplarının olduğu bir dalı organize edecek kişi oluyor. 3 yıldız eğitiminde daha çok dalış noktası güvenliğine ve dalış noktası seçimine eğiliniyor. bir anlamda yalnızca kendi grubundan değil etraftaki her gruptan sorumlusun gibi.

burada derin dalış yaptırılmıyor mesela eğitim çerçevesinde. bunun yerine 10 tane kayıtlı 25 metreden daha derine dalış belgelemek gerekiyor.

aquaholic
mtkoca
Gümüş
**

« Yanıtla #10 : 25 Haziran 2010, 09:29:50 »

evet genco dipte kuşanma vardı birde. yüzmeye gelince caddebostan-fenerbahçe-caddebostan arası ve yassıadanın etrafında bir tur olarak tamamladık. allahtan çok fazla akıntı yoktu da fazla yorulmadık. masa başı çalışmanın verdiği zaafiyetle o günün sonunda hafif kramplar vardı bacaklarımda.

kulüp eğtimenlerinin ağzından aktarayım. "bizim aldığımız eğitimi vermeye kalksak hiç biriniz dalıcı olamazsınız". 70 li yıllarda zaten direk 3*'a denk bir seviyeden giriş yapılıyormuş ve de gerçekten çok zormuş. yüzmeler daha uzun mesafe ve paletsizmiş. tabii onların zamanında uygulanan eğitimler amerikan bahriyesine göre yapılıyormuş. kulübümüzün kurucuları 50'li yıllarda hasbel kader bir amerikan bahriyse eğitim kitabı bulmuşlar ve o sistem üzerinde uzun süre çalışmışlar.

türkiyedeki sistemde 2* lider olarak görülmediği için liderlik eğitimi üstünde çok fazla durulmuyor. ancak kulüp organizasyonlarında görev aldıkları için organizasyon, hukuki durumlar hakkında yüzeyse bilgi veriliyor ki asistanlık yaparken yabancılık çekmesin. ancak 3 yıldız olduğunda su altı ve üstünde eğitim çok ciddi  ve sert. sinir bozmaya da çlışıyorlar ki kişinin zor durumda sakin kalıp karar verme yetisini koruyup koruyamadığını da ölçüyorlar.
vyno
Plankton
*

« Yanıtla #11 : 04 Temmuz 2010, 21:44:02 »

Merhaba arkadaşlar yeri burasımı bilemiyorum ama ben Trabzon'da yaşıyorum coğrafya öğretmeniyim ve burda dalış eğitimi almak istiyorum bu konuda daha önce tecrübem olmadı sizin bildiğiniz güvenilir bir kurs var mı ya da şu aşamada neler yapmam gerekiyor federasyonlara bağlı kursları nerden öğrenebilirim ya da nasıl bir kurs bulmalıyım burada  fazla aternatif  olacağınıda sanmıyorum ama yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
Re_Death
Tolga
Lüfer

« Yanıtla #12 : 04 Temmuz 2010, 22:27:38 »

tssf nin sitesinde donanımlı dalış başlığı altında tssf yetkili dalış okulları diye bir dosya var onu indirip öğrene bilirsin trabzonda ki dalış okullarını
trabzonda bir abimiz ikamet etmektedir bugün istanbulda scubatr olarak dalıştalar gelince sana büyük ihtimalle dönüp bilgi verir
vyno
Plankton
*

« Yanıtla #13 : 05 Temmuz 2010, 15:45:52 »

Teşekkür ederim siteye baktım tek isim var orda kayıtlı  en iyisi gidip orayla konuşmak ilginiz için tekrar teşekkür ederim.
Uygar
Plankton
*

« Yanıtla #14 : 06 Temmuz 2010, 13:06:33 »

Tebrik ederim, ama umarım sadece ileri açık su dalgıcı seviyesinde bırakmaz, daha da ilerletirsin. Fizyoloji ve fizik de işin içine girince dalış becerilerinin daha da geliştiğini farkediyorsun.
  Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: