Burfak Almanya'daki egitim basliklarini yazar misin bize?
teorik eğitim 3 yıldızlarla beraber yapılıyor bir çok yerde. yani herkes aynı teoriyi dinliyor, sınavlar seviyeye göre 1,5 veya 2 saat oluyor, konuları da farklı oluyor. iki yıldız adayı olarak da 3 yıldız teorisini görmüş oluyorsunuz aslında. o yüzden tam olarak teorik eğitimde sınır nerede bilmiyorum 2 yıldız için.
öncesinde iki tane seminere katılmış olmanız gerekiyor. bunlardan ilki sualtı yönbulma. burada pusulalı ve pusulasız yönbulmayı öğreniyorsunuz. 4-5 saatlik teori ve 2 dalış. sonra da dalış liderliği semineri.teorisi daha uzun, 6-7 saat civarı sürüyor, daha sonra da dalış lideri olarak iki dalış yapıyorsunuz. önce yönbulmayı yapmak gerekiyor çünkü dalış lideri olarak yönbulabilmeniz gerekiyor mantık olarak.
havuzda 40 dakika yüzme, 30 metre mesafe dalışı, 45 saniye nefes tutma, 100 metre yüzüp 5 metreden dalıcı çıkarıp 100 metre de baygın dalıcıyla yüzme, 7,5 metre apnoe dalışı var. sonra aletli dalışta 6 dalış var toplam. dalış liderliği, palet kullanmadan 15 metreden 9-6-3 metrede dururak çıkış, buddy'nin bc'sini kullanmadan 9-6-3 metrelerde beklemeyle çimlenerek çıkış, baygın dalıcı kurtarması, dalış öncesi briefing, dalış sonrası briefing, ağırlık kemerinin veya ceplerin çıkarıp takılması, orta suda önceden belirlenen hedefe pusulayla gitme. aklıma gelenler bunlar.
açıkçası en çok zorlayan çimlenme oluyor. görüşte kötü olduğu için zemin falan gözükmüyor, referans alacak bir nokta olmadan hızı ayarlamak falan çok kolay değil.
asıl fark 2 yıldız dalıcının dalış lideri olarak görülmesi.
3 yıldız dalıcı daha çok dalış gruplarını yönetecek, dalıcı gruplarının olduğu bir dalı organize edecek kişi oluyor. 3 yıldız eğitiminde daha çok dalış noktası güvenliğine ve dalış noktası seçimine eğiliniyor. bir anlamda yalnızca kendi grubundan değil etraftaki her gruptan sorumlusun gibi.
burada derin dalış yaptırılmıyor mesela eğitim çerçevesinde. bunun yerine 10 tane kayıtlı 25 metreden daha derine dalış belgelemek gerekiyor.